17.如图是氮元素形成物质的价类二维图。下列说法错误化合价e。.fi的是4d+3·gA.雷电作用下b可转化为c,属于自然固氮+10B.ac→d→f转化中,均要有O2参与C.e和H2O反应可生成f-3氢单氧酸碱盐物质类别D.h可与f反应生成i化质化物18.X是制备孟鲁司特(一种全新的喘、抗炎及抗过敏的药物)的中间体,其结构简式如图所示。下列有关说法正确的是A.有机物X属于芳香烃B.X分子中所有原子在同一面内CX可以使酸性高锰酸钾溶液褪色D.1molX与金属钠反应最多生成2gH219.海带中富集着大量的碘元素,还含有碳酸盐、硫酸盐等。从海带中提取碘的实验过程如下图所示:HO2,稀硫酸CCL海带灰悬浊液→操作X含T溶液氧化含↓溶液提取2L的CCL溶液蒸馏→L废液下列有关说法错误的是A“操作X”为过滤B.“氧化”过程发生反应的离子方程式为H2O2十2H++2I一I2十2H2OC.“提取12”时,产生的废液含有碳酸盐和硫酸盐D.“蒸馏”时,蒸馏烧瓶不能直接加热,需要用到石棉网20.一定温度下,向容积为2L的恒容密闭容器中充人NO2(g)发生的反应为2NO2(g,红)一N2O,(g,无),容器内n(NO2)、n(N2O,)与反应时间t的关系如图所An/mol示。下列说法正确的是Aa点处,反应达到衡状态2B.反应过程中容器内气体颜色变深C.t1min后,再向容器中充人1 mol He(g),正逆反应速率均增大/minD.容器内气体的均相对分子质量不变时,反应达到衡状态二、非选择题(本题共4小题,共50分)21.(12分)研究化学反应中的能量转化是科研工作者的重要课题。回答下列问题:(1)现有反应:①C+C0,高温2C0,②Ba(OH)2·8H,O+2NH,CI=BaCl,+10H,O+2NH3↑;【高一期末联考·化学试卷第4页(共6页)】221850D
-
金国@0所名接单元测试示范卷教学札记第Ⅱ卷(非选择题共60分)三、非选择题:本题共5小题,共60分。16.(11分)运用分类的方法可以发现物质及其变化的规律,预测物质的性质及可能发生的变化。I.下图所示为一“铁链”图案,某同学在图案上由左到右分别写了H2、CO2、NaO、NaC1、FC五种物质,图中相连的两种物质均可归属为一类,相交部分由左到右A、B、C、D为其相应的分类依据代号。H,C02Ba20NaClDFeCla(1)请将分类依据代号填入相应的空白内。①两种物质都不是电解质②两种物质都是钠的化合物③两种物质都是氧化物④两种物质都是盐试剂X2已知:NaC0DNa,0试X飞→NaCl.②试剂X为,已知反应①为化合反应,写出反应①的化学方程式:Ⅱ.向一个密闭容器中放人M、N、Q、P四种物质,在一定条件下发生化学反应,一段时间后,测得有关数据如下表所示:物质MNQP反应前质量/g501312反应后质量/gx26330(3)该反应属于基本反应类型中的反应,x,物质Q在反应中起的作用可能是答案:(1)A:C;B:D(各1分)(2)盐酸(1分):NazO十CO2—Naz COa(2分)(3)分解(1分):7(2分):催化剂(1分)17.(10分)钙元素存在如图循环转化关系。回答下列问题:CaoH20①Ca(OH)2高温④②盐酸③Cac0NaC0,Cah溶液(1)该转化关系涉及的七种物质中,属于电解质的有种,属于盐的是(填化学式,下同),属于氧化物的是(2)反应①~④中不涉及四个基本反应类型中的(3)写出反应③的离子方程式:答案:(l)5;Na2CO3、CaCO3;H2O、CaO(2)置换反应(3)Ca++CO-CaCo¥(每空2分)18.(13分)现有下列9种物质:①铝②纯醋酸③CO2④H2SO4⑤Ba(OH)⑥饱和氯化铁溶液⑦稀盐酸⑧NaHCO,⑨碳酸钙。(1)上述物质中能导电的是属于电解质的有(填序号)【23新教材·DY·化学-R-必修第一册-SD】
秘密★启用前【考试时间:2022年1月5日9:00~11:30】广安市高2019级第一次诊断性考试语文本试卷8页,22小题,满分150分。考试用时150分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、座位号和准考证号填写在答题卡上。2答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、现代文阅读(36分)(一)论述类文本阅读(本题共3小题,9分)阅读下面的文字,完成1~3题。网络文学在中国是一个不容忽视的现实。这个“现实”是包含几亿读者、上千万写作者、数十万签约写作者、数百家网站、数万部作品的网络文学活动。从广义的角度看,凡是那些在互联网上首发的作品都是网络文学;如果从狭义的角度看,只有那些在互联网上首发,与网络读者产生互动,并以此创作获得收入的文学作品才可称为网络文学。中国网络类型小说接续的是中国传统类型小说的文脉有人将网络文学称为中国当代通俗小说。从文学的功能上说,网络文学关注的首先是文学的娱乐功能,当然文学的认识、教育功能在网络文学中并没有失去,只是网络文学更注重读者体验,更强调寓教于乐。五四以来,中国现代文学以现代精神和现代的形式完成了文学的现代变革。中国现代文学革命的对象是鲁迅所批判的封建旧文学,陈独秀所说的雕琢的、阿谀的贵族文学,迁晦的、艰涩的山林文学。从形式上看,网络文学将五四文学批判的旧文学(类型化的通俗小说)重新复活了。那么,网络文学是否在走历史的回头路呢?网络文学与五四新文学面对的历史语境不一样。五四新文学面对的是晚清以来中国落后挨打的历史局面。救国、图强是文化先驱们面临的根本任务,因此他们认为应当致力于器物之变制度变革和文化变革。中国现代文化变革借助于文学,通过文学改变国民的精神灵魂。中国现代文学是写实的文学,普通民代替才子佳人、王侯将相成为作品的主人公,现代文学作品中充满了祥林嫂、阿Q、觉新、祥子等悲苦的人物形象,整体风格是沉郁的、悲凉的。在文化上,积极向西方学,以民主、科学、自由、博爱、等、个性解放等现代思想对国民进行精神启蒙。在文学形式上,借用欧化的语言和欧化的形式,开启了中国文学的“雅化”道路。上世纪90年代兴起的网络文学面对的是中国改革开放以来经济高速发展,计划经济向市场经济转变,文学开始边缘化。高等教有不断普及,全民文化水不断提高,文学对民众启蒙的意义下降。在市场经济的推动下,文学的世俗化色彩增强,文学的消遣功能增加,网络媒体的普及应用与中国社会的世俗化和多元化发展相契合,娱乐化的网络文学应时而生。网络写作发表的环境与传统文学有根本的不同,写作的内容和风格自然也有较大改变。在网络上,作者和读者不喜欢一本正经地说话,轻松、戏谑的表达成为网络流行的语言风格。在网络语境中,有一套自成体系的网络流行语、符号、表情等,各种调侃、有趣的表达写进文学作品。语文试题第1页(共8页)
义也。若此而弗为,意者羞法文王乎?”太子曰:“甚善。敬驰期,更择日。”齐、魏战于马陵,齐大胜魏,杀太子申,覆十万之军。魏王召惠施而告之曰:“夫齐,寡人之仇也,怨之至死不忘。国虽小,吾常欲悉起兵而攻之,何如?”对曰:“不可,臣闻之,王者得度,而霸者知计。今王所以告臣者,疏于度而远于计。王固先属怨于赵,而后与齐战。今战不胜,国无守战之备,王又欲悉起而攻齐,此非臣之所谓也。王若欲报齐乎,则不如因变服折节而朝齐,楚王必怒矣。王游人而合其斗,则楚必伐齐。以休楚而伐罢齐,则必为楚禽矣。是王以楚毁齐也。”魏王曰:“善。”乃使人报于齐,愿臣畜而朝。(节选自《战国策·魏策二》)10.下列对文中画波浪线部分的断句,正确的一项是()(3分)A.先君必欲一见群臣百姓也夫/故使蛮水见之/于是出而为之张于朝/百姓皆见之/三日而后更葬/此文王之义也B.先君必欲一见群臣百姓也/夫故使蛮水见之/于是出而为之张于朝百姓皆见之/三日而后更葬/此文王之义也C.先君必欲一见群臣百姓也夫/故使蛮水见之/于是出而为之/张于朝百姓皆见之/三日而后更葬/此文王之义也D.先君必欲一见群臣百姓也/夫故使蛮水见之/于是出而为之张于朝/百姓皆见之/三日而后更葬/此文王之义也11.下列对文中加点的词语及相关内容的解说,不正确的一项是()(3分)A.雨雪,意思是下大雪,雨雪与《采薇》中“雨雪霏霏”中雨雪含义相同。B.属怨,意思是结怨,怨与常用的成语“任劳任怨”中“怨”的含义不同。C.折节,意思是降低身份,文中的折节与“折节读书”中的折节含义不同。D.罢齐,意思是贬低排斥齐国,“罢”与“罢黜百家”中的“罢”意思相同。12.下列对原文有关内容的概述,不正确的一项是()(3分)A.魏惠王的葬期刚好遇到大雪,群臣劝说太子延期举行葬礼,因为百姓一定叫苦连天,国家开支可能也不够。太子没有同意群臣的意见。B.惠施去劝说太子延期举行惠王的葬礼,举周文王更葬季历的例子,认为文王的做法体现了对国民的大义。太子于是同意延期举行葬礼。C.齐国大胜魏国,杀死了太子,消灭魏军十万人,魏王想要报仇。惠施不同意,认为魏王处于愤怒的状态,既失去了风度,也不讲计谋。攻D.惠施向魏王提出的报齐国之仇的策略反而是向齐国臣服,挑起齐国和楚国的矛盾,借楚国之力为自己报仇,魏王采纳了惠施的建议。13.把文中画横线的句子翻译成现代汉语。(10分)(1)为人子,而以民劳与官费用之故,而不行先王之丧,不义也。(2)先王必欲少留而扶社稷、安黔首也,故使雪甚。第6页共8页
(续表)高温(日最高气温≥35℃)日数(天)G甲20.90163939201849.8201948.720039.3202149.820262.3(图表制作:《财经》杂志)材料二:29日,据农业农村部消息,目前,秋粮收获近九成。粮食生产稳定向好,全年粮食有望再获丰收。些记者从农业农村部了解到,夏粮早稻丰收到手。夏粮产量2948亿斤,比上年增加28.7亿斤。早稻产量562.5亿斤,比上年增加2.1亿斤。秋粮有望再获丰收。今年东北、黄淮海、西北烯地区光温水匹配较好,秋粮长势是近几年最好的,南方高温干早影响总体有限。材料三:&专家解释,人工影响天气要具备一定的天气条件,晴天或天上的云很薄就不具备人工增雨作业条件。只有当云系发展到一定的厚度,这个厚度一般是大于2公里,而且,云里边要有一定的过冷水(低于0度而不结冰的水)含量,云中要有上升气流,这样我们通过地面的高炮、火箭或飞机将催化剂携带到云中的有效部位,就能够起到人工增雨的作用。催化作业方式目前大致有三种。一是地面布置Ag】燃烧炉,使催化剂依靠山区向阳坡在屈一定时段常有的上升气流输送入云,这种方法适合于经常有地形云发展、交通不便的山区。二是以高炮和火箭为主的地面作业,将催化剂在合适的时段按需要的剂量输送到云的合适部位达喀到人工降雨目的,适合于在固定目标区(如为水库增水)作业,特别是对飞机飞行安全有威胁的强大对流云进行的催化作业。三是飞机催化作业。飞机催化作业的面比较宽,可以根据不同的云层条件和需要,选用暖云催化剂及其播撒装置,或选用制冷剂及其播撒装置(如干冰、液氨),也可挂载AgI燃烧炉,挂载飞机焰弹发射系统。适宜于低云族中的雨层云和层积云,或中云族中的高层云人工增雨;少云或者晴空条件下,就不能进行飞机人工增雨。(摘自“中国天气网”)4.根据材料一内容,下列说法不正确的一项是(3分)A.由表一可知,今年江西省降水量最少的月份是9月份,8月、10月也明显偏少。B.由表二可知,近十年来,鄱阳湖区域同期降水量对比,8、910月三个月都是最少C.由表三可知,鄱阳湖区域≥35℃高温天数,2015年的日数最少,今年的日数最多】D.由材料一可知,鄱阳湖区域的降水量一定程度上能直接反映江西省的整体情况。5.下列对材料相关内容的概括和分析,正确的一项是(3分)A.南方高温干早影响总体有限,全国全年粮食仍有望再获丰收。B.由材料二可知,我国大部分地区农业基本还是靠天种地的模式。C,只要云系发展到大于2公里的厚度就可以进行人工增雨作业了。D.将催化剂携带到云中的有效部位,就能够起到人工增雨的作用。【高三语文第4页(共8页)】·WJY·
53.C每个人都强调秋天是变化的季节一这我不会反对。54.B秋天万物的确在变化,天气正持续变得越来越糟。55.A56.D你还没来得及弄清楚,一天就只有8个小时的日照了。57.B这个即将到来的变化是我认为欣赏秋天非常重要的原因。58.A秋天不仅是变化的过程,而且是欣赏即将过去的事物的过程。59.C60.B去欣赏树叶,不是因为它们正在变成美丽的色度很深的橙色和红色,而是因为很快就会没有树叶在这些树枝上。语法填空61.what 62.are built 63.prettier64.the 65.of 66.attraction67.bringing68.used 69.where 70.freely短文改错Dear Jack,I am writing to ask for your help.I was going to organize a money-raising pro-amject for poor students.However,I am at A loss how to start.I don't know whatatypes of people are most likely to donate to.Is it a good idea to visiting local bus-visitiness people?Besides,which is the best way to let the public know your ideas?Lastwhatmybut not least,how can I guarantee that the money raising will be sent to theraisedstudents who really needs it?needConsidering that you have much experience in organizing similarly projects,Isimilaram wondering if you could give me some suggestion.I am looking forward to yoursuggestionsearly reply.Yours,Li Hua【23·G3DY(新教材老高考)·英语·参考答案一R一必考一N】
A moving scene at the sports meeting第一节(满分15分】假定你是校英语报的记者,校运会上发生了一件让大家感动的事。请你写一篇短文报道这件事,内容包括:1.事件过程:2.事件反响注意:1.写作词数应为80左右:2.请按如下格式在相应位置作答。第二节(满分25分One month later,no reply.My daughter hadn't forgotten and periodically阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成asked when Mister Rogers would be visiting.I always told her that he篇完整的短文。hadn't called yet and that it was a good opportunity to learn about patienceMy daughter and I were fans of Mister Rogers'Neighborhood,anTwo months later,no response.At the three-month mark,my wifeeducational children's television series that was created and hosted by Fredsimply rolled her eyes when I raised the topic.I was beginning to loseRogers,more commonly known as Mister Rogers.optimism.Mister Rogers had let me down.Around my daughter's second birthday,I had a Mister Rogers-inspiredSadly,Mister Rogers passed away in late February of the followingidea.Why not invite one key person in my daughter's world to dinner eachmonth?The local children's librarian could visit one evening,and perhapsyear.I was unaware of his illness and now understood why our invitationthe borough mavor (could drop by a few weeks later.had gone unanswered.Mister Rogers would not be coming to dinner afterBut I wanted to start at the top.all.Yet,even after his passing,Mister Rogers gave us a far greater gift than I“Let's invite Mister Rogers himself,.”I said to my wife.“After all,,heever could have imagined.lives just a few neighborhoods away.I bet he'd come.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在相应位置作答」She looked at me as if I wanted to invite the President."You reallyA week later,I was surprised to find a letter in our mailbox from Misterthink Mister Rogers would come to our house for dinner?Fat chance.RogersUndeterred(不气馁的),I sent a letter to Mister Rogers that fall,tellinghim of my newfound delight in his show and my idea for invitingneighborhood people over to talk about their lives,and asking him and MrsThe letter is a treasured gift and his kind words touched my life and myRogers to be our guests.I told my daughter about the letter..Her eyes glistened(发光).“Misterdaughter.Rogers coming?Really,Daddy?"山东张传勇本报采编中心(参考答案及部分解析见本期)KEY CORNER参考答案2022年高考英语模拟试题(L-SCCDAC6-10 DBCCA11-15 BABAB参考答案及部分解析有整垫的费套整十分钟建行地步洲16-20 CAFGE21-25 CBADC26-30 BCADB4.A。理解具体信息。据第二段中的With support31-35 DADBC第二节部分解析from her school's headmasterI ve read articlesabout how exercise is really good for kids with36.in37.reality38.occasionsOne possible version:ADHD.I thought it'd be a great thing to bring to40.to turn41.discussingMr.Lim came to learn of our financial problemsschool,”she tells them可知,Cotugno谈自己42.that/which43.was called44.consequentlyand my father's illness.In spite of my father's45.aprotests,he stepped in to help.He stated simply that it主题语境:人与社会的整的然家:炸货技质等格有关文章,这些文章指出运动可以改有注was his turn to repay the kindness that my father had是应用文文章是一个面向14岁到17岁云支写作第一节One possible version:shown to him in the past.Through his connections,Mr电影制作人研第1.in order toeCrew的Dear Ms Capel,Lim arranged for my father to consult a famous理解具体信息。根据第get the most out of the course,you should be able toI have visited your online English-speakingChinese physician in Chinatown.Notonly were thisboth speak and write in En的益处standard可知,申请该研理的学生应具客o是的to a reasonableCo对这些孩ourse website and amvery interested in it.Thereforedoctor's opinions on my father's medical condition合accurate,but he was also able to cure my father.My个英语说、写能力。im writing to consult you about the coursefather's health improved gradually.However,because2.C。理解具体信息。根据What you will study部First,have the teachers obtained high grades in分中的Section3:Post Production.Students willr English language ttestsancreceivedof my fathes lack of attention,his business collapsedThen Mr.Lim arranged for a loan for my fatherunderstand the importance of keepingmind whileediting英最,跑得多学英里的学生司以获得rofessional training?Second,is the teaching modethne-on-one or small class teaching?Third,do you havebusinessTo cut a long story short,myfatherg知第署的内容为后期制作届时鉴6.D。推断。根据第五段中的A study publishedrequirements for students'English level?Fourthbusiness recovered the next year.My father is now thePediatrics found that children who exercised oftproud owner of the village mini-market.Mr.Lim到电影剪辑技巧。has3.D。理解具体信息。根据Our tutors部分中的hadore white matter..White matter is importayou provide trial listening services?I would prefertry a lesson before making a decisionexpanded his businesstoo.He now has acarGabriella Apicella,a screenwriter可知,担任讲师n It comesemory可知,发showroom in town.Whenever my parents meet upwithThank you for your time.I look forward to your的Gabriella Apicella是一名电影剧本作家。Mr.Lim,they thank him for his past help.But he jus白质的量要多于身体不那壮的儿童waves away their thanks and says simply that he was主题语境:人与杜会一质之于注意力和记忆力都很重要。由此可推Warm regards,本文是记叙文名热爱跑步的教师组织一经常运动的孩子上课时注意力更集中。Li Huamerely repaying a kindness.
在过超中投角配)播种p种角色。大家千得高兴,玩得尽兴,直到日头偏西,赶回城西时,天暗下来。走回万年青,他心里有理根,魄疚)辜负了人家老蔡。在点货结账时,一个铜钱的收入也没有,这不亏了人家老蔡了吗?他便按照前三天每日售货的钱数,从铺子里取出价钱相当的货品,充当当日的售出;再从自己腰包里拿出相当货价的钱,放在钱匣子里。这样一来,便觉得心安。再过一天,老蔡回来了,金子美向他交代了一连五日小店铺的种种状况,报了太,然后拿出账目和钱匣子,钱货两清。老蔡咧开满是胡茬的嘴巴子笑了,给子美付了几天的工酬。这个吃的名字,叫这事便结了。可是还没结。一天,金子美接到老蔡找人送来的信儿,约他后晌去万年青。子美去了,老蔡弄几个菜半斤酒摆郑是开着在桌上,没别的事,只为对子美先前帮忙,以酒相谢。老蔡没酒量,子美不会喝,很快都上了头。老;而且蔡说:“像你这种实诚人,打灯都没法找。我虽然帮不了你嘛忙,我这个铺子就是你的,你想吃什么用死性人,什么—就来拿!随你拿!”子美心里一激动,便把他照看铺子时,由于学堂有事关了门,事后怕亏了老蔡而掏钱补款的事说更没了出来。他认为老蔡会更觉得他好。谁想到老蔡听了,脸上的笑意登时没了,酒意也没了,直眉瞪眼看着他。好像他把老蔡的铺子一把火烧了就没人“你关了多长时间?”老蔡问,种气挺凶学堂念“从早上。我回来的时候…快天黑了。”纯。“整整一天?一直上着门板?”放心。“上了呀,我哪敢关门就走。”尘土的静了一会儿。忽然老蔡朝他天叫是来:“你算把我毁了!我跟你说好盯死这铺子绝对不能离人、绝落交代对不能关门!我祖上三代,一百年没叫人吃过闭门羹!这门叫你关上了,还瞒着我,我说这些天老街坊见了我神气不对。你坑了我,还坑了我祖宗!你一给我走!”子美不明白发生了什么。他惊讶莫解,但老蔡的愤怒与绝望,使他也无法再开口。他慌忙退身,出来,走掉。白了。这事没人知道,自然也没人说,但奇怪的是,从此之后这一带人再也没人说老蔡家的那个“家规”晌下了;万年青这块牌子变得常常了;原先老蔡身上那有点神奇的光也不见了铺子里的东西渐渐折腾出去了,小砖房空了,闲置一久,屋顶生满野草,像个野庙荒屋。那坤万年青”的店牌早不绿时侯设的。再过多半年,这小屋盘给了一个杨柳青人,开一个早点铺油条、点货大碗豆浆,热气腾腾香气四溢,就像江山社稷改朝换代又一番景象(有删改)人说6.下列对文本相关内容和艺术特色的分析鉴赏,不能电小说开头交代蔡得胜将祖上立的规矩守得更严更死的咿节,这为后文的矛盾冲突作7铺垫。豫,B/洋人摄影、学友相劝是影响小说情节起伏变化的重要因素,金子美受学友鼓动而关离开。C.金子美因拍照耽误营业后,自掏腰包、充当售出的举动,表现出他实诚之外,还活络良当各D.小说以轻松温馨的笔调收尾,作者特写早点铺热气腾腾、香气四溢的烟火气息,以景生语文·第4页(共8页)
试题答案1-5 ABCAB 6-10 AABCC 11~15 CECBA 16-20 BABCA21220CA2421ADCC28-31CADB32-35IDX℃A36-40EAGDF41-45 BADCC 46--50 ABBCD 51-55 DCADA 56~-60 CBABD61 published 62.was conducted 63.with 64.The 65.largest56.occurred 67.successfully 58.factors 69,where 70.to achieveI'm L Hua,the student of Xinhua middle school Knowing yolunteer of the 2022 Winter Olympic Games知关改错volunteersarein demand.I'm writing to apply to the precious chance.forPirat of all,there is no difficulty for me to be communicate with foreigners due to my experiences as an ex-change student previous Second,with a variety of voluntary experiences,there is no doubt whether Iwillthatserve with care,kind and smile.Last but not least.it's so a valuable chance to get close contact with out-previouslysuchkindnessstanding athletea that I couldn't be more excitingexcitedI would sincerely appreciate A if you could offer me the chance.书面表达One possible versionSelf-disciplineAs is known,self-discipline is vital to our self-improvement.You need to be self-disciplined if you want tomake progress What's more,self-discipline will play an important part in your future career.Here are sometips on helping you discipline yourself.Firstly,you should learn to take on your responsibilities wherever you are.Secondly,stop making excusesor complaining about upleasant things.If you focus on the positive side of things,you can always make im-provements,More importantly.it's wise of you to make a plan for your tasks in advanee,which can keep you onthe right track and help you achieve more in life and study.【高三英语·参考答案第3页(共3页)】·22-03-390C·
互联网时代,传统的“传播一接受一反馈”信息接收模式受到系列挑战,传播者和接受者转而趋向双向互动模式。这种改变脱胎于媒介融合的技术赋权,同时又作用于影像的创作理念,更为影像创作主体带来自由的创作空间。比如,时下比较热门的短视频台,尝试将不同地区、行业、类型和层次的文化艺术资源进行整合,助推文艺作品与互联网的融合进程,通过线上线下互动、虚拟成像、全息影像等形式推送作品,以各种展演活动、网络直播、创意工坊等作为传播台,传递符合广大人民群众诉求的文艺作品,彰显文化的整合力和影响力。(摘编自欧阳一菲《变的是外部形态,不变的是价值坚守一对当下网络文艺生态的一点观察与思考》)材料二:每个时代都有与其“时代精神”、文化风尚协调共振的文学艺术,相应地,每个时代也有独具特色的文艺理论话语体系与之相配套。21世纪以来,依托于互联网、数字信息与人工智能等技术变革而急剧融合的网络媒体,为文艺创作、传播和接受的实践提供了前所未有的可能性,当然也对文艺学学科体系与话语范式的建构提出了巨大的挑战。不过,就科学规范的学术共同体建设和理论话语范式的创新而言,当前的网络文艺学特别是我国网络文艺创作、传播、文本和接受的理论与批评研究还很不成熟,主要问题表现在理论视野局限、研究方法单一、话语创新不足、研究范式错位、审美定位偏差、遴选机制不灵活、评论生态不健全以及专业研究队伍建设不到位等方面。网络文艺理论学科体系建设的滞后与当前网络文学创作、传播和接受的火热状况之间构成了某种“失位”或不衡,这是新时代文艺学学科体系建设亟待解决的问题。网络文艺学是一个指向宽泛的学术概念。从研究范围看,其关注的应该是网络媒体或者更宽泛意义上的新媒体语境之下的文艺理论和文艺评论问题,涉及网络文艺的创作、传播、文本阅读及其跨媒介、跨学科、跨专业与跨文化的意义生成语境等研究内容共同构成的“泛问题域”。这种理论研究在本体论层面可以被理解为网络文艺的基本概念辨析、研究范围界定、理论方法创新和批评话语阐释,在现实操作层面则应该是通过网络和新媒体发布、呈现、传播和再生产的文艺理论研究成果。生产机制与功能高度融合、意义传播与转化跨界互动的网络媒体生态,为网络文艺作品的创作、传播、接受与再生产提供了远比传统文艺生产更加丰富多元的闽释前景,当然它也为网络文艺学的学科专业建设和话语范式转型提供了前提条件。(摘编自鲍远福《网络文艺学话语范式与学科体系构想》)1.下列对材料相关内容的理解和分析,正确的一项是(3分)A.当今时代,互联网、大数据、人工智能等互融互通,既催生了文艺形式创新,又拓宽了文艺空间。B.以新理念、新业态、新模式为主要特征的数字技术,已经全面融人人类生活的各个领域和全过程。C.媒介融合的技术赋权带来的传播者和接受者的双向互动,赋予影像创作者最大的自由创作空间。D.当前我国网络文艺创作、传播、文本和接受的理论与批评研究还很不成熟,有一些问题亟待解决。2.根据材料内容,下列说法正确的一项是(3分)A.网络空间不仅为艺术鉴赏和消费提供自由的空间场域,还为文艺爱好者提供了展示才华的舞台。B.在“互联网十文艺”模式下,地处偏远地域的中学生都有可能成为网络文化创作和传播的主体。C.某短视频“用户”因为只观看并点赞他人作品而从未发布过自己的作品,所以不是“复合型”受众。D.某地利用互联网台,线上线下互动,推送作品,因而能传递符合广大人民群众诉求的优秀作品。3.结合材料内容,下列选项中不属于网络文艺学范畴的一项是(3分)A.通常情况下,“语图文一体“视听触同步”与“技术手段赋义”是网络文艺作品存在的方式。【高二期中考试·语文试卷第2页(共8页)】232551D
11-15 DBABC6-10 CDCDC语法填空1.a2.careful3.because4.noticed5.himself7.as6.quickly8.satisfaction9.healthier10.To make第28期B4版Keys:(One possibleversion)知识“串联”For Section A【英汉互泽】1.clean up 2.cheer up3.give out4.come up with5.put off6.hand out 7.call up8.(帮助…)分担工作、解决难题9.曾经10.照顾;非常喜欢11.一种满足感12.参加…选拔;试用13.张贴【跟踪练】1.put up2.called up3.cleaning up4.cheer up5.a feeling of satisfactionFor Section B【英汉互译】1.fix up2.give away3.take after4.be similar to5.set up6.影响;有作用7.发出命令【跟踪练】1.fix it up2.set up3.gave away4.make a difference5.take after语法点击1.hopes to travel2.advises me to join3.let;watch4.To keep5.ask;not to play写作一招鲜Dear classmates,I'm planning a volunteer activity.It'sabout going to the children's home tocheer up the kids.Would you like tojoin me?Now let me tell you someinformation about it.We will goto the children's home thisSunday and we will have to meet at theschool gate at 9:00 in themorning andthen go there by bus.There we will helphe workers todom cleaningfirst.Af-ter tthat,we will have some activities,such as singing,dancing.telling storiesand ttalking with the kids.Before weleave,we will hand some gifts out tothem.I think this volunteer activity will bevery meaningful.Hope all of you canjoin me.Yours,Nina
湖南师大附中2021一2022学年度高二第一学期期来考试英语参考答案题序136789101113141516答案CABAcABBACBCABAC题序17181920212223242526272829303132答案BCBABACDB0&凸DCC题序33343536373839404142434445464748答案DBCECGADDBACABCD题序49505152535455答案BABBDC【语篇解读】本文是一篇广告,向6至l2年级的青少年介绍有关Leland High Snow Play的旅游信息。2l.B。细节理解题。由文中的“Includes:Lunch,Admission(门票费)and Transportation'”可知答案。22.A。推理判断题。根据最后三段可知这项活动提供不同的报名方式。23.C。写作目的题。本文是针对6至12年级的青少年发布的一则旅游信息,涉及活动内容、报名事宜和退款等方面的内容。由此可知,本文应是为到Leland High Snow Play旅游做广告。【语篇解读】本文是记叙文,讲述了第一位出版诗集的美国黑人女诗人菲莉斯·惠特莉的故事。24.D。细节理解题。根据第一段中的“..tobe‘about seven years old..from the circumstances of shedding(使脱落)her front teeth'”可知Wheatley一家是根据菲莉斯的牙齿状况看出她正是换牙的年龄,所以答案为D,25.B。推理判断题。根据第三段中的“Colonists(殖民者)did not want to buy poetry written by an African.MrsWheatley wrote to England to ask Countess()of Huntingdon for help...This book made Phillis famous inEngland and the thirteen colonies.”可推断出,在Countess of Huntingdon的帮助下,菲莉斯出版了她的诗集。26.D。细节理解题。根据第四段中的“After her master died,Phillis was freed.”可知答案。27.B。段落大意题。最后一段围绕菲莉斯所取得的成就展开,她证明了黑人和白人一样也是有艺术美感的,也是聪明的。她的成功对废除奴隶制度产生了推动作用。28.B。细节理解题。根据第一段中的“People who are amusic are born without the ability to enjoy musical notes.”可知amusics指的是那些生来就没有享受音符的能力的人。所以选B。29.D。细节理解题。根据第二段中的“Life can be hard for amusics.In fact,most people cannot understand what itfeels like to be amusic.”可知amusics生活可能很难,因为大多数人不明白他们的感觉。所以选D。30.C。细节理解题。根据第三段开头“Scientists say that the brains of amusics are different from those of people whocan enjoy music..”可知,导致amusics与大多数人不同的原因是他们的大脑不同,所以选C。31.A。主旨大意题。全文主要讲述的是没有享受音乐的能力的一类人,被称为amusic,他们之前都没有得到统一的诊断或者认识,直到现在才知道自己的问题。因此选择A项,Some people's inability to enjoy music意为“一些人无法欣赏音乐”。B项musical ability“音乐能力”,明显与文章大意不符。C项错在strange behaviors,文章只是说他们不喜欢有音乐的地方,并没有讲到他们其他的一些奇怪的举动。D项中错在treatment,意为“治疗”,文章并没有讲到如何帮助这些人治疗他们的问题。因此排除D。【语篇解读】本文是说明文,主要介绍了运动节目对商业广告产生的影响。32.C。细节理解题。由第二段中的“This means the television networks are able to sell advertising time at relativelyhigh prices during what normally would be dead time for programming.”可知,运动节目期间的广告投放价格更高,因此,其为电视台带来了更多收入。33.D。细节理解题。由第三段中的“They also realize that most business travelers are men and that many men makefamily decisions on the purchases of computers,.cars and life insurance.”可知,男性通常在家庭中做有关购买电脑、汽车、人身保险等决定,也就是与昂贵商品相关的决定。34.B。推理判断题。由最后一段中的“It is made up of people from the highest income groups in the United States,including many lawyers and business managers.""This is also why the networks continue to carry these programsregardless of low ratings..”可知,高尔夫和网球节目的收视率没那么重要是因为其广告商本就定位特定人群美国的高收入群体,而并非所有人,故收视率没那么重要。高二英语(附中版)参考答案一1
赣州市2021-2022学年度第一学期期末考试高三英语试题答案和录音稿参考答案第一部分听力1-5 BACCB6-10 CABCB11-15 ACBAC16-20CABBA第二部分阅读理解21-25 BDCAD26-30 BACAD31-35 BCDAB36-40FBEDC第三部分语言知识运用第一节完形填空41-45 CBDAB46-50 DADCB51-55 CBADC56-60ADACB第二节语法填空61.which/that62.is thought63.will follow64.in65.indicating66.vividly67.patterns68.an69,its70.designed第四部分写作第一节短文改错第一句had去掉;第二句a改成he;第三句good改成well;第四句play改成playing;
第25期参考答案8.W:Dad,I need a beautiful dress for the talentW:You should ask someone to help you.I think our第1版61.17.62.They practice laughing.show on Sunday.science teacher,Mr.Barnes,would be reallyIn Focus63.Because when we laugh,we exercise manyM:Okay.Let's get one this afternoon.interested.muscles in our body.1.2017 2.two years 3.the government's9.W:Mark,do you exercise every day?M:That's not a bad idea.I also need to find a place64.It helps us connect with other people./ItAround ChinaM:No,I exercise on Monday and Friday.In fact,Ito fly it.helps us feel part of a group.1.To coat the noodles with a rich meat saucehope to exercise at least four times a week.W:Cooper Park is big enough and it's never65.We should laugh more in life./2.A thin piece of iron.10.M:Mom,do you think I should email my friendscrowded.IX.66.educational 67.pianists 68.less第2版to invite them to my party?M:Hmm,I could ask my dad to drive me there.69.talented 70.dislikesReading ZoneV.听短文,完成表格。X.71.fell down 72.someone else 73.turned onThe Elephant Express BusesW:If you call them,you can get the repliesquickly.Hi!My name's Zhu Lin and I come from China.74.has nothing in common 75.looking after1.15.0002.father3.2020Ⅲ.听长对话,选择最佳答案。Right now,I'm on a study vacation in Boston,theX1.76.takes 77.interested 78.tried 79.wellMeet Logan Ober80.Although 81.found 82.to do 83.their听下面一段对话,回答第11一12小题US.I'm staying with a host family.Mr.Jones is a1-3 FTTW:Hello?teacher in a university and Mrs.Jones works in a84.class 85.healthy第3一4版XI.One possible version:期未综合能力评估试题I听力材料及参考答案M:Hello,Janet.It's Will.Do you want to go skating?hospital.There are two kids in the family-SophieI Love Labor!and Jack.Sophie is fifteen and she is cool.Jack is听力材料W:I'd love to,but my sister Marta is in hospital.To put labor education into practice,our schoolM:Oh,sorry to hear that.Let's go to visit her.only four years old.He has blue eyes and curly1.听句子,选择最佳应答语。blond hair.He's cute!I go to my language schoolorganized a series of labor activitics this term.such内1.What's your hobby?W:OK.Let's meet at nine o'clock outside the shopas cooking.growing vegetables and washing clothes.five days a week.The other students in my class arenext to the hospital.Of all the activities,I like growing vegetables2.Where is the English class?from all over the world.We always talk in English!3.What do you think of this CD?M:We can buy her favorite magazines.best.At the beginning of July,our class teacherIt's fun and I'm learning a lot!4.Sorry,is that Cambridge or Pembridge Road?W:Good idea!taught us how to dig holes and plant vegetables like参考答案cabbages and carrots.After that,we watered the5.I'm really sorry I can't come this evening.听下面一段对话,回答第13一15小题。I.1-5 BABCA II.6-10 BCAABW:Hi,Harry.What is this on the table?It looks like .11-15 CCABAvegetables once a week and day by day theⅡ.听对话,选择最佳答案。vegetables grew bigger and bigger.In late October,6.W:Hi,Jack.What are you doing?a model spaceship.IV.16.teacher 17.hospital 18.blond 19.five/5the vegetables were so big that we picked them.IM:Oh,hi,Megan.I'm watching a video about howM:That's what it is,Emma.I'm hoping it's going20.funeven cooked them by myself.I thought they were thewe can look after our planet.to travel into space!V.21-25 CADBC 26-30 BDCAB 31-35 DCADBmost delicious food in the world.7.W:Peter,go to the supermarket and get some breadW:It looks ready to fly.VI.36-40 CBDAB 41-45 DACACFrom this activity,I leamed how hard farmersand cheese'for the sandwiches.M:Well,I'm working on ideas for how to get it toVII.46-50 FBEDAwork.From now on I will always finish everythingM:All right.fly.VII.51-55 ADCCD 56-60 CADABon my plate.
Ⅲ.阅读理解(共20小题:每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项my workmates for the first time either.Suddenly,I felt good to be a member of them.中选出一个最佳选项。After working at the convenience store for almost one year,I was used to getting up so early,because IAknew there would be a few good moments every day there.Charity WalkWorking at the convenience store,I've learned to grow into a boy that can depend on myself and get alongThe Sunshine Youth Fund organized a charity around Tai Shek Lake on Sunday,6th September.It wasverywell with others.And I'm not the shy person that I used to be.Meeting an impolite customer might make me feel01hot and wet on that day.Over two hundred people came and joined in the activity,and it raised $120,700.Thebad,but very soon I could deal with it without difficulty.The job has given me so much,and I can't wait to gomoney will go to Project Oasis in Malaysia,which will help provide clean water for some faraway villageback to the convenience store and continue to grow from my experience.The top donations and the lucky draw results are as follows:)63.How did the writer feel at first when he found the job at the convenience store?A.Disappointed.B.Satisfied.C.Excited..Surprised.Top DonationsCharity Lucky Draw Winners)64.What can we know about the writer from the text?1stFirst PrizeA.He didn't want to go back to the convenience store.Mr K.C.Tung$28,000A 40 inch LCD TVChau Lai YukB.He had few good moments at the convenience store.C.He forgot talking about their days with his workmates2ndSecond PrizeSankiD.He improved himself after working at the convenience store.A vacation to MalaysiaTyler Li)65.The underlined word“it”in the text refers to“ElectronicThird PrizeA.being a shy personB.meeting a rude.customerCompanyA washing machineElizabeth NgC.growing from the experienceD.getting along well with his workmates$13,000)66.What's the best title for this text?3rdOther PrizesA.My WorkmatesB.A Tiring JobMrs Beatrice ZhouKevin Smith,Choi FungC.A Meaningful Work ExperienceD.A Local Convenience Store$10.000Supermarket coupons(优惠券)DatThank you for your kind help.Sweden is one of the world's northernmost countries.In the couniry,you are sure to notice that there isn't)56.How was the weather on the day of the charity walk?much rubbish in the streets.This is because a love of nature is deeply rooted in the hearts of all Swedish people,TA.Cold and dry.B.Hot and dry.C.Hot and wet.D.Cold and wet.and their respect for nature has created an environmentally friendly society.()57.Who won a washing machine?The Swedish like being out in nature and they know what they need to do to protect nature and theBA.Elizabeth Ng.B.Kevin Smith.C.Tyler Li.D.Chau Lai Yukenvironment.They know they are supposed to recycle and reuse things instead of throwing them outdoors.()58.The text is written mainly toSweden is so good at recycling that,for several years,it has imported rubbish from other countries to keepA.ask for helpB.show a resultC.give adviceD.say thanksits recycling plants going.Why do other countries send waste to Sweden?Their waste recyeling system is so farBahead because of a culture of looking after the environmentprAre you a bit bored with your daily life?Have a look at our exciting holidays and decide what kind of tripOver time,Sweden has developed a national recycling policy.Even though private companies are in chargeyou'd like.of most of the business of importing and burning waste,the energy produced during the process goes into aExpeditions to North or South Polenational heating network to heat homes through the freezing winter.Take a ship to the North or South Pole and see a land of white natural beauty and wonderful wildlife.YouSweden is one of the first countries to put a heavy tax on fossil fuels like coal,oil and natural gas.It planshave a good chance to know everything about the two poles.There's no greater experience than traveling to theto become world's first country to fully stop using them.With the recycling system,Sweden can make good useends of the earth.of the heat from the waste plants instead of letting it disappear into the air.And in part,it helps cut down theCultural journeysuse of fossil fuels.7:Our cultural journeys will help you make discoveries to ancient countries:India,Thailand and Egypt.Just)67.According to the first paragraphshould be thanked for keeping the streets clean.remember to bring your camera!Get to know local ways of life by going to markets,trying local foods and.A.street cleanersB.all Swedish peoplemeeting local people.C.private companiesD.some kind-hearted peopleWildlife holidays)68.How do the recycling plants in Sweden deal with waste?We offer small-group tours to get closer to nature in Africa or Asia.Go on safari in Africa and watch lionsA.They burn it as a fuel(燃料)B.They throw it outdoors.and giraffes.Look for tigers in India,or take an elephant safari in Sri Lanka.The most special part is this:youC.They reuse it in a network.D.They use it to produce new things.74won't sleep in hotels,but in tents or tree houses!)69.What does the text mainly talk about?>)5g.How will people arrive at the polar(极地的)area?A.Sweden's environment.B.Sweden's policy on the use of fossil fuels.A.By train.B.By planeC.By carD.By shipC.Sweden's waste recycling system.D.Sweden's environmentally friendly society.()60.How many countries will Cultural journeys cover?E个A.Two.B.Three.C.FourD.FiveFor years,it has been said that newspapers are at death's door.Each of the past few years has seen many出)61.What's the most special part of Wildlife holidays?newspapers say goodbye to their readers.But why is the situation so terrible for newspapers?XA.Learning from the trip.B.Getting closer to nature.Newspapers have a long history.The first newspaper was printed in the 1600s.The industry experienced itsC.Sleeping in tents or tree houses.D.Making friends with local peoplemost successful time in the early 20th century.)62.This text is most probably from aWith the appearance of radio and TV,however,newspaper circulation (began to fall.By theA.travel magazine B.science fictionC.news reportD.hotel guidebookmid-20th century,radio and TV had become so popular that people no longer had to depend on newspapers fornews.This was especially true for the latest news.With the winter vacation coming,I realized I needed to find a part-time job,because I didn't want to askmy parents for money.I had imagined having a job at a winter camp where I could play games with children.InAfternoon newspapers were the first to suffer.More and more people coming home from work turned on theTV,instead of opening a newspaper.But generally,newspapers still managed to survive.Although they couldn'tfact,the only job I could find was cleaning up tables at a local convenience store.At first,I wanted to give up the job because getting up too early in the morning made me unhappy.I'llcompete with TV in spreading the latest news,they could provide in-depth reports that TV news could notBut newspapers suffered another heavier blow in the 1990s.With the appearance of the Internet,lots ofnever forget how tired I felt on my first day,but I'll never forget sitting together and talking about our days withinformation became free.Many newspaper readers realized that they could conveniently read news online for英语总复模拟样卷(四)第4页英语总复模拟样卷(四)第5页
Neurohackers use their knowledge of how the brain works to change thoughtwas leavinPatters like daily habits.Doing this requires understanding the way habits form inWhat Dadthe brain.Whenever you repat a task,the brain ts itswires together betweenbrain celvere,these habits beeome hardwired nto the brains.Theylimits,”hecomfortablehelp ary ou simple veryday tasks without much thoughtorattention.The trouble50 of wcomes up when your brain wires unhealthy habits,such as negative self-talkInstantl35You need to rewire!And that requires mindfulnessa conseious51of wawareness of your brain's behaviors and patterns at the very moment when theyB37.A.plugsoccur.In this way,you can change those habits in the direction that you want.C38.A.tradeBelow the conscious mind lives the subconscious,a deeper mental space thatD 39.A.immahosts what you have previously engraved into your mind.B36 Then,you canB40.A.alwa"hack"brain patterns,train thoughts toward positive circuits,and slowly developC41.A.expechealthier habits over time.A42.A.passeA.Find out what neurohacking is.D43.A.presseB.The same goes for neurohackersA44.A.lookirC.Just learn how to hack your brain.B45.A.scarceD.How can you improve your mindfulness?D46.A.inchecE.How do you change those undesirable habits?647.A.regretF.Habits free up our brains so that we can learn new things.B48.A.embarG.With proper practices,you'll build a deeper awareness of your own brain.C49.A.hardly第三部分语言运用(共三节,满分40分)A50.A.remark第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)51.A.assump阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳第二节(共1(选项。阅读下面关My son had just gotten his driving license.On the way home,I 37 the carNavigatingto a side road,unfastened my seat belt,and 38 places with him."Okay,"(布雷区),espesaid.“I want you to drive home.”Envy is oneSitting behind the steering wheel,his body looked tense and 39."Mom,"our loved ones.he said quietly,"I can't do this.I'm not ready."and its morality"It's okay,"I said."You're 40 going to feel ready.At some point,you justnegative whenhave to go for it.Envy could“No,”he took a deep breath and41_my father's words.“Don't everbecause peopleapologize for knowing your limits.You told me that!"tends to get worFor a brief moment,time 42.Isaw the very old photograph forever43It's impractinmy memory.It shows my family standing arm in arm and44 for the camera,we process it.Eith the then tallest olerwe decided to ride together in theabout the way wbackground.No ne ew Iwasrrified.ju didn'want to be the oetoof and makes corstay behind.Weou way uthei and finally reached the end.Suddenly,We have allmy body was stiff with 47,and I knew:I just couldn't do it.still a lot of worTo4to face my family,I simply called over my shoulder to Dad that Ibecomes as casua英语试题第7页(共10页)life.
their Han Chinese ancestors可知,儿时的赵波常跟随父亲去中国古老的城镇和村落收集汉服。25.B。推断。根据第二段中的People barely talked about hanfu when I opened my museum in2O14和They didn't even know·or clothes specifically worn during the Han Dynasty可知,赵波2014年开设博物馆时发现人们很少谈论汉服,甚至搞不清楚汉服到底是汉族人的服饰还是汉朝人的服饰。由此可推知,2014年以前,人们对汉服知之甚少。26.D。理解观点、态度。根据第三段可知,如今在中国街头看到的汉服可能与古代汉族服饰并不完全相同,但这仍然是一个好的趋势赵波认为只有当公众对汉服产生浓厚的兴趣时,才会有人去花时间了解汉服,使其重现历史风貌。由此可推知,赵波对如今的汉服持宽容的态度。27.C。理解具体信息。根据最后一段中的Only about20 per cent of them have worn hanfu intheir daily lives可知,一个报告表明只有20%的“汉服迷”会在日常生活中身着汉服。C篇主题语境:人与自然一一自然生态研究发现,蚂蚁蛹会分泌出一种类似牛奶的物质,蚂蚁幼虫和成年蚁在享用该分泌物的同时,还可防止蚁蛹“淹死”在该液体中。28.D。理解具体信息。根据第一段中的each pupa was leaking so much watery milk-like liquidthat it was struggling to breathe.But they lived when Dr.Snir took the liquid away with a verytiny tube可知,蚂蚁蛹分泌了太多如同牛奶一样的液体,这种液体使它们难以呼吸,最终使它们室息死亡。29.C。理解具体信息。根据第二段中的Could it be made for some others in their colony,.or someother purposes?To find out,Dr.Snir and her team added blue food coloring to pupae shells,Dr.Snir在蚂蚁蛹的外壳上注入蓝色的食用色素是为了观察蚂蚁蛹分泌物的去向。30.B。理解具体信息。根据第三段中的It makes ants at different development stages一larvae,pupae,and adults一rely on each other..lt's a kind of social glue可知,蚂蚁幼虫和成年蚁在为蚂蚁蛹清理分泌物时,也会受其分泌物的滋养,蚂蚁群体内部不同阶段的成员之间存在互利依存的关系。31.B。理解具体信息。根据最后一段中的“I will say I did try to appreciate its flavor,,”Dr.Snirsaid.She even asked her lab mates for a second opinion可知,Dr.Snir想要弄清楚蚂蚁蛹分泌物究竟是什么味道。D篇主题语境:人与社会一一历史、社会与文化本文是议论文。在美国,经典儿童歌曲的传唱度越来越低。专家建议找到经济发展和文化保护的衡点,让更多的孩子通过经典儿童歌曲了解国家的历史和文化:32.A.推断.根据第一段中的“1 listen to nothing but the top40,…Old music is for old people..”可知,Shawna Bramlett只听排行榜前40名的歌,她认为老歌是给老年人听的。由此可推知,Shawna Bramlett认为传统歌曲过时了。33.B。理解具体信息。根据第二段中的The traditional songs of American childhood aredisappearing and becoming victims of pervasive pop culture and funding cuts in arts education inelementary schools可知,流行文化的冲击是导致美国经典儿歌传唱度降低的原因之一。34.C。理解具体信息。根据第五段可知,Dr.Arthur Jones认为即使在商业环境下,仍然有很多描述儿童经历的歌曲会受到儿童的青睐。35.D。理解具体信息。根据最后一段中的I think the best hope is to find balance..Ne can't stopthe commercial hurricane,but we can try to preserve some of our cultural heritage,JohnFeierabend认为人们无法阻止商业风暴的到来,但是可以尽力保护文化遗产,人们应该找到
织86586①米0945%▣☐112:27重要。36.D根据前面的So I had already felt the nervousness during the interview可知,新所以在面试的时候我已经感觉到了紧张。此处承接上文,意思是:我知道我什么时候会遇到真正的情况。37.G此处是本段的主题句:我很清楚这一点,因为我自己也做过面试。后面谈论的是预先练的内容:预先设定的答案在面试中可能不起作用。8A根据前面的It is not easy to prove your talent in an interview可知,在面试中证明自56己容易。此处承接上文,意思是:这需要大量的练。据前面的You may face some trouble in the beginning可知,一开始你可能会遇到一些麻烦。此处承接上文,意思是“你可以通过练来解决它。40.F根据前面的Your shoulders should be straight while answering.You can keep a smileon your face可知,回答问题时肩膀要挺直。你可以面带微笑。此处承接上文,意思是“您可以根据自己的选择保持声音的高或低。”英语参考答案第4页第三部分第一节本文是记叙文,话题是人物故事类。文章记述了作者去献血的一次经历及其感想。他觉得一个人在感恩给予的同时更要奉献。41.C根据后面的about the cold change可知,在我身边有一个女人在谈论(chatting)寒冷的变化。42.B根据前面的the weather had taken可知,在我身边有一个女人在谈论最近(lately)天气的寒冷变化。43.A根据前面的A radio in the corner was playing Christmas可知,角落里的收音机正在播放圣诞音乐(music).,尽管离圣诞节还有几个星期。44.D根据后面的from the bottle of lemonade可知,我从随身带来的柠檬水瓶子里喝了一口(drink)。45.B根据前面的so I wouldn'tget可知,我从随身带来的一瓶柠檬水里喝了一口,这样就不会头晕了(dizzy)。46.A根据后面的back on their medical tables too可知,我看了看周围所有躺(laying)在医疗台上的人。47.D根据前面的Each one of us had a needle in our可知,我们每个人手臂(arms)上都插着一根针连着一条长管。48.B根据后面的a plastic bag below可知,我们每个人的手臂上都插着一根针,针上有一根长长的管子充满(filling)下面的一个塑料袋。49.C根据后前面的Each one of us had come to give a precious gift可知,我们每个人都奉献了宝贵的礼物来帮助(help)别人。50.A根据后面的save a life可知,我们每个人都献出了宝贵的礼物来帮助别人,让世界变得更美好,甚至(even)拯救一条生命。51.C根据前面的It was the local blood donation可知,那是当地的献血活动(activity),我开了12英里的车,穿过雪路才到那里。52.B根据后面的even in the wintertime可知,即使在冬天,我也尽量不错过(miss)一次。53.A根据后面的it took可知,尽管花了很多时间(time),但我很感激能把这份礼物回馈给别人。54.D根据后面的a loving family,many friends可知,在这一生中,我被给予了(given)太多:一个充满爱的家庭,许多朋友。55.C根据后面的pts可知,我这一生被给予了太多:一个充满爱的家庭,许多朋友,可爱的(lovely)宠物,一个舒适的家。56.D根据后面的to meet my needs可知,在这一生中,我被给予了很多:一个充满爱的家庭,许多朋友,可爱可爱的宠物,一个舒适的家,还有足够的钱(money)来满足我的需要。57.B根据前面的The gifts I had been given felt可知,我被赐予的礼物感觉很棒(wonderful)。58.A根据后面的than anything else was giving something back可知,我被给予的礼物感觉很棒,但有一件事比任何其他事情都更能给我带来快乐(happiness),那就是给予。59.C根据后面的and you give可知,在这个循环中,你接受(receive),你给予,直到一切合而为一。60.D根据前面的The more you give back可知,你回馈的越多,你得到的回报(paid off)就越多。第二节本文是一篇议论文,题材为人生哲理类。文章讨论的话题是珍惜生命。61.was reminded考查被动语态。此处was reminded是一般过去时的被动语态,句子主语英语参考答案第5页是I,与动词remind是被动关系,表示过去发生的动作。62.the考查冠词。此处the是定冠词,表示特指,修饰名词importance。.63.that考查句型句式。此处是强调句型itis…that..·;句型是what a shame it is that..·,感叹句。此处是强调句型和感叹句的结合64.to steal考查非谓语动词。此处to steal是动词不定式,用作宾补,句型alllow...todo。65.disappointmen考查词性转换此处disappointment是名词形式,用作动词facing的宾
59.to。考查介词。donate sth.tosb.向某人捐赠某物。60.providing。考查动词-ing形式。设空处在句中作In addition to的宾语,应使用动词-ing形式,故填providing。6l.patients。.考查可数名词的复数。根据语境可知,patient意为"病人”,是可数名词,此处表示泛指,应使用其复数形式,故填patients。.62.to fish。考查动词不定式。teach sb..to do sth.教某人做某事。63.who/that。考查关系代词。设空处在句中引导限制性定语从句,修饰先行词people,且在从句中作主语,故填who或that。64.eventually。.考查副词。设空处在句中作状语,应使用副词,故填eventually。65.happiness。考查名词。设空处在句中作by的宾语,应使用名词。happiness意为"快乐",是不可数名词,故填happiness。.[阅读专练参考答案及解析]参考答案1-4 DADB解析主题语境:人与社会—艺术本文是说明文。欣赏美术作品可以用来帮助治疗精神疾病。1.D。推断。根据第一段中的Jules Breton'sl884 painting The Song of the Lark,whichshows a young woman looking skyward,sickle in hand,a bright orange sunrisebehind her和the lark's flying high up in the sky可推断,那幅画里的年轻女子正在倾听鸟鸣声。2.A。理解具体信息。根据第一段中的Suddenly,.Murray felt he had a promising future
-
-
1.租房意向;2.期待建议。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Eric,Yours,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Alice flies regularly on business and her boyfriend Devin always takes her to the airport.Oneday,when Alice was picking up her ticket at the check-in window,she noticed something odd at thesecurity gate.This was due to a man who had something in his bag that was not allowed on board.She could see that the man became emotional just thinking about leaving the package behind.Eventhough the man begged for a while,it turned out to be in vain.The man stepped out of the line.He stood there for several minutes.Then he headed for atrash can and threw the package into it,looking rather sad.Next he went back to the security line.Alice felt sorry for the man.It occurred to her that maybe she could do something to help him.But now the man was nowhere to be found.Since it was time for Alice to go through the security gate,she asked Devin to pick up thepackage from the trash can and see whether they could do something to help that man.Alice boarded her flight,worrying about that man and his package.As soon as her flightlanded,Alice turned on her phone.She saw some pictures that Devin had sent her.Seeing thepictures about the package,Alice came to realize what had made the man at the airport so sad.After Alice boarded her flight,Devin opened the package.He found a snow globe(玻璃雪球)in it,which looked the same as the one Alice had planned to buy for her niece's birthday.ThenDevin discovered the emotional value behind it.It contained a picture of a little girl and an old lady.Furthermore,the globe was carved with the text "I love you Katie.From your grandma LindaModry".Devin said he had taken the package back home and maybe a way could be found to helpthat man.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。After coming back,Alice set out to discover something more about the owner of the snowglobe.Alice got in touch with Linda Modry.英语第8页(共8页)
A3版Unit 5,Book6I.1.eruption2.equipment3.was appointed短文改错6.uncomfortablen.第二句:cooks一cookedⅢ.1s bumt toe ground版第三句:taste一tasty;make→making参考答案第四句:egg一eggs;proper→properly2.Susan was about to knock at the door when someone考patted her on the shoulder from behind.答案第五句:mixture前的a→he;第二个and→o3.A group of children came up to us,each holding abasketball in the hand.第七句:去掉up4.In the center ofschool lies the library,whichaac黑he第八句:1ike后加to:them→ite书面表达terms of improving your MandarinV.1.Having worked there for many years,Mr Lee is成Hi.David.familiar with the town.I'mLi Hua o which you expreslanguage by watching Mandarin movies or listening to2.The old scientist died all of a sudden,leaving the版your desire to mpove your Mandarin and I would beMandarin music Additionally.communicate with nativeproject unfinished.3.I don't know the man speaking to our head teacherdelighted toond the sm time improvemyspeakers ona regular basis.As for my English参over there考答4.Having stayed in Guilin for more than a week,wehad to return home.5.With the boy leading the way,we had no difficulty考答Because Mandarin is my nativenmy spoken or written English I believe any tps youbefore With my background in language teachingfinding the house of Mr Yang.and my passion for helping others I believe I amBest regardsLi Hu详见答案解析页。(范文中加下画线的句子可作为佳句背通。)Book6A版I.1.aimed2.adopted3.consequently4.faithful5.evidence6.stressful7.actually8.darknessrun ouof2put up with3.appeals to5.subscribe to1.are opposed to2.is made up of考答案3.There is no doubt that4.It is;that5.It is said that.1.Having sat3.to return47wanting8.throwing10.ridingA4版成1.All employees must respect the company'scode of conduct.2.People are alarmed by the worsening参考答global climate change.3.As a manager,she has to bear responsibilityfor the team's performance.4.Our company attaches great importance toteamwork and communication.5.We replace fuel cars with electric vehiclesto reduce the impact on the environment.1-5 BACCA6-10CABAC11-15ABCCAB版16-20 BCABB21-25 ACBDB26-30 ACCDA31-35 BBDAC36-40 GFDBE41-45 BCDAD46-50ABBCC51-55 ADBAC56-60 BDADC参考答案61.with62.interesting63.primarily64.and65.has established 66.development67.transforming68.Designed69.to study70.what
综合能力评估试题(16)参考答案及部分解析参考答案1-5 ACBBC6-10 ABCAC11-15 ACABA 16-20 BBCBA21-25 ABACB 26-30 CDDAA31-35 CBDCD 36-40 GDFAC41-45 CBADC 46-50 BCADB51-55 DBADC56.t057.equipped58.largest59.The60.which61.constantly62.pollution 63.traditional64.are being built 65.to start写作(划线部分为精彩表达)第一节One possible version:In today's digital age,passwords are essential for carrying out various activities,such as onlinebanking,email,and social media.Therefore,it is crucial to safeguard our passwords.To ensure password security,we must adopt good password practices,such as creating strongpasswords,using unique passwords for each account,and changing passwords on a regular basis.Moreover,it is vital to avoid sharing passwords with others,especially on public networks.In conclusion,password security is a concern that affects everyone.By following good passwordpractices,we can protect ourselves from cyber threats and keep our personal information safe.第二节One possible version:She felt her heart beating faster and faster.It seemed the sled was moving faster than ever.Calming down quickly,Libby tried to recall what her father usually did when he commanded the
永州市第一中学2023年下期高二入学考试英语参考答案1-20.BCCABCBABCBABBACAACA21-40BCCDCBAABDDAABCEGCDF41-55BADBDAACCBDACBC56.an57.are consumed58.Located59.as60.Originally61.which62.had acquired63.its64.containers65.to change参考范文My Favorite FoodOf all the different ways of cooking tofu (also known as bean curd),my favouriteis stinky tofu.Throughout China there are a number of different versions of stinky tofu:some are fried golden brown while others are blackish blue.Of all versions of stinkytofu,the Nanjing style and Changsha style are the most famous.I first tried stinky tofu at a street market with my grandad when I was very little.As the name suggests,the smell is terrible but surprisingly,the taste is actually quitemild-it tastes like fried tofu with less of the bean flavour and more of a slightsweetness.The sauce makes it taste even more delicious.A big part of the experienceis how it feels in your mouth:deep-fried stinky tofu is firm on the outside but soft andjuicy on the inside.Ever since my first taste of stinky tofu,I have always wanted to try more.Now Ican tell the differences between various versions of stinky tofu and I like all of thembecause of their unique flavours as well as their unique smells!读后续写Upon arrival,the kids invited Polly inside.The moment Polly stepped into thehouse,she was shocked to see the house in a mess with toys scattered everywhere onthe floor.Meanwhile,she spotted Lydia lying in the sofa,coughing heavily.SeeingPolly approaching,Lydia struggled to sit up but failed.Apparently,Lydia was seriouslysick and needed immediate treatment.When asked why she didn't go to hospital,Lydiaexplained she was too weak to drive.Out of sympathy,Polly offered to drive her to thehospital.Polly took the mother to the hospital her son worked in.Having learned about thesituation through the phone called by Polly,her son helped contact doctors.After acareful medical check,Lydia was told she had to stay in hospital for days,whichworried her a lot,for her kids were too young to stay at home alone.Polly comfortedher that she would take care of the kids.Hearing that,Lydia was so deeply moved thatshe could say nothing.She hugged Polly tightly to express her sincere gratitude.Text 1M:I'm just going to the kitchen to get some food.Do you want anything?W:Could you get me a glass of water please?It is very warm in here.
9PNGLISHWEEKLY山西师范大学生掌上周报微信小程序●扫描播放听力音频英语固裙第一节听下面5段对话,选出最佳选西山西师大有科技传集切主办英语周报编出版长修文C1.When does the man have theA.On Monday2.What will th2023-2024学年A.T选择性必修一Uni,4ENGLISH WEEKLY高二牛津(AHW)掌上周报微信小程序英语周报智能小助手关设周福2023-2024第10期O LANGUAGE LEARNING阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。启事A new exhibition has opened in Manhattan to show the small-scalebought online.A creative workshop for children on Sundays is also offered.works of artists from around the world.(名师在The art classes are led by local art teachers from the art studio PrivateSmall is Beautifitl features more than 130 miniature artworks from 32是由山西师)Picassos.Admission for children to the workshop is $38.Adults wishing to团主管(英通worldwide famous artists.The works range from photography to sculpture andaccompany their children in the workshop must buy an additional adult ticket主办的数育more.Some of the smallest works in the exhibition are only visible under afor $27.It is worth noting that workshop tickets allow entry to the exhibition一连练出microscope ()Among the tiniest pieces in the exhibition are thoseafterwards.G4,国际done by British artist David A Lindon,a trained engineer.Lindon works under1.What can we infer about David A Lindon from paragraph 2?ISSN 20a microscope for six to 10 hours at a time.Some of his pieces include VincentA.He has poor eyesight.B.He is a fan of Vincent van Gogh96项。van Gogh's The Starry Night and Sunflowers inside the eye of a needleC.He has a comfortable working environment.线数师D.He prefers working as an artist to an engineer.研讨(针眼).The idea of the exhibition was born from social media,where there are2.How much should an 8-year-old boy and his parents pay to attend the数师many miniature artists who share their tiny,detail-oriented work.Located atworkshop?718 Broadway in Manhattan,the exhibition comes following a successful runA.$43.5.B.$65.C.$67.5,D.S92息in both London and Paris."One of the main purposes of the exhibition is to3.What can we learn about the exhibition from the text?give the public the chance to discover miniature art in real life,"said SergeA.It is closed on Sundays.B.It can be viewed on social mediaVictoria,producer of the exhibition.Small is Beautifil is open daily starting at 10 a.m.and will run throughC.It was held in the UK and France before.D.It suggests visitors visit with a microscope.ugust.Tickets start at'$19.50 for children and $24 for adults and can be
英诒闺被八年级新目标(4K4)第期English Weekly2023-2024学年2023年8月24日星期四总第3792期●山西师范大学主管●山西师大教育科技传媒集团主办●英语周报社编辑出版●社长:徐文伟●总编辑:刘永俊●国内统一刊号:CN14-0705/F●网址:http:www.ew.com.cnIn FocusMoreThanShopan 129 Kaixuan Road in Hangzhou,the Wanwan Care Center,a fully freethere is a small drink shop calledprogram for young people with intellectua
needs. Thanks for reading.
1、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·英语-R-必考-QG 英语(一)答案
50.解析:选A句意:后来她想到了Beverly's Birthdays一一第二节(15分)个为生活困难的孩子举办聚会的非盈利组织。come up【篇章导读】为自由女神像而兴建的博物馆即将落成,wit
2、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·英语-R-必考-QG 英语(一)答案
1、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·语文-必考-QG 语文1-3答案
1、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·语文-
3、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·英语-R-必考-QG 英语(一)答案
1、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·英语-R-必考-QG 英语(一)答案
1、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·语
4、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·语文-必考-QG 语文1-3答案
1、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·语文-必考-QG 语文1-3答案
1、2024届高三全国100所名校AB测试示范卷·历史[24·G3AB
5、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·语文-必考-QG 语文1-3答案
1、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·英语-R-必考-QG 英语(一)答案
1、2024年全国100所名校AB测试示范卷高三24·G3AB·语

![2024届全国100所名校单元测试示范卷·化学[24·G3DY·化学-LKB-必考-FJ]一试题](http://picture.juanlintianxia.com/weibo.png?text=2024届全国100所名校单元测试示范卷·化学[24·G3DY·化学-LKB-必考-FJ]一试题)
![2024届全国100所名校单元测试示范卷·化学[24·G3DY·化学-SJB-必考-HEB]一试题](http://picture.juanlintianxia.com/weibo.png?text=2024届全国100所名校单元测试示范卷·化学[24·G3DY·化学-SJB-必考-HEB]一试题)
![2024届全国100所名校单元测试示范卷·化学[24·G3DY·化学-SJB-必考-CQ]一试题](http://picture.juanlintianxia.com/weibo.png?text=2024届全国100所名校单元测试示范卷·化学[24·G3DY·化学-SJB-必考-CQ]一试题)

答案)